Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pitanje u vezi mog psa. Imam haskija starog 5 godina i nedavno sam primjetio da mu po noći na svjetlu jedno oko potpuno crveno, a drugo normalno pa me zanima da li je to normalno jer na danjem  svjetlu mu je to oko skroz normalno. Unaprijed zahvaljujem. Eugen

O: Prozirna rožnica koja ima zaštitnu ulogu, prekriva prednju očnu komoru ispunjenu tekućinom. Iza nje nalazi se sloj nazvan uvea, koji se sastoji od tri djela: obojane šarenice, stabilizirajućeg cilijarnog tijela i fokusirajuće leće. Iza leće se nalazi tekućinom ispunjena stražnja očna komora. Mrežnica obavija stražnji dio oka, ''čita'' svjetlo te šalje informacije putem vidnog živca. Iza se nalazi tapetum lucidum, sloj specijaliziranog reflektirajućeg tkiva. Stanice ovog tkiva, poput zrcala, ponovno hvataju svjetlo već prošlo kroz mrežnicu kako bi štapićima i čunjićima povećali sposobnost interpretacije podataka. Zbog toga pseće oko sjaji zeleno, zlatno ili žuto kada se u mraku svjetlo reflektira sa sloja tih stanica. One poboljšavaju vid noću, ponovno reflektirajući svjetlo. Stoga mislim da je u Vašem slučaju jednostavno u pitanju kut gledanja odnosno padanja zraka svjetlosti i viđenja ove pojave.

No, ukoliko postoji razlika između refleksa očiju bilo bi dobro odvesti psa na specijalistički oftalmološki pregled. Pri tome treba naglasiti da se potrebno raspitati koja ambulanta vrši ovakve preglede jer je za  kvalitetan pregled oka potrebna specijalistička oprema, stručno znanje i iskustvo. Mogu preporučiti Kliniku za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Između ostalog, veterinar će procijeniti stanje vida, što znači utvrditi koliko životinja vidi. Pregled se provodi promatranjem ponašanja životinje u poznatom i nepoznatom okruženju. Promatra se kako stoji, kako reagira na svjetlosne podražaje, kako se kreće, spotiče li se na prepreke i kako reagira na bacanje pojedinih nemirisnih predmeta.  Svakako će pregledati i pupilarni refleks. Pupilarni refleks je mogućnost zjenice da se u tami proširuje, a na svjetlu sužuje. Pretraga se najčešće obavlja u zatamnjenoj prostoriji primjenom lampe. Praksa potvrđuje da pupilarni refleks najčešće izostaje zbog bolesne ili oštećene mrežnice.

OZNAKE: